pondelok 9. apríla 2012

Day 24: Inspired by A BOOK


Pre knihomoľa ako ja je táto téma priam stvorená! Tak veľmi som sa na ňu tešila, že som pomaly od samého začiatku môjho lakovacieho maratónu vyberala toho správneho kandidáta - a málo ich rozhodne nebolo :-) Nakoniec vyhrala jedna z mojich obľúbených detských knižiek, ktoré si aj teraz, v mojej hlbokej dospelosti rada prečítam.
Volá sa Mikulášove šibalstvá - vtipné a rozkošné príbehy napísal René Goscinny a neodolateľné kresby ilustroval Jean-Jacques Sempé. Knižku v poriadne ochytanom obale a rokom vydania 1978 (TU) som si požičala z knižnice niekoľko desiatok krát a vždy mi bolo ľúto, že ju musím vrátiť... Krátke a veselé príhody malého školáka Mikuláša a jeho nezbedných kamarátov som mala prečítaných odpredu aj odzadu a zakaždým ma bavili. Na úžasné obrázky som sa dokázala pozerať dlhé hodiny a je tomu tak dodnes. Síce teraz knižku vlastním v novom vydaní v dvoch častiach a s českým prekladom, na čare a nostalgii neubudlo... Proste je to vec, ktorá hreje pri srdci aj dnes:-)
Na nechtíkoch si môžete v hlavnej úlohe - na palci všimnúť samotného Mikuláša a na ďalších troch prstoch sa na chádzajú moje tri obľúbené príbehy: Bujón nemá rád zmrzlinu, Penanque, Plniace pero.
Dobrovoľne sa Vám priznávam, že som si pravú ruku nalakovala iba tým bielym podkladom, modré zdobenia som vynechala, netrúfla som si.
Mimochodom knižka bola nedávno aj sfilmovaná do celkom podarenej rodinnej komédie.


Najväčším konkurentom tejto knihy pre dnešný nail art bol detský horor Roald Dahl - Čarodejnice, na ten si možno spravím nechtíky inokedy, tiež to môže byť zaujímavé :-)
Aké sú Vaše najobľúbenejšie knižky z detstva? Čítali ste túto? Odporučte mi ešte nejakú dobrú!

13 komentárov:

  1. !!!! já na to koukám a říkám si, to budou určitě MIKULÁŠOVY PATÁLIE a ono jo!! super! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anonymný9.4.12

    Jéé, Mikuláš, toho taky zbožňuju! :)) Můžu si ho číst pořád, tenhle humor pochopí totiž děti, ale je tak zvláštně suchý, že pobaví i dospělé. Jenom přítel se mi pořád směje, že čtu knížky pro děti :D
    Dobrá volba a povedené nehtíky! ;-)
    Verunka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne si to vystihla, kvôli tomu krásnemu humoru tie knižky milujem! :-)

      Odstrániť
  3. Mikulášovy patálie :D Jo něco jsem z toho četla! A nehtíky skvělé, nechápu, jak to můžeš tak dokonale vykreslit!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Rozhodne Opice z našej police! Neviem si presne spomenúť kto bol autorom, ale prečítala som to hádam 15krát :)
    Nikavero

    OdpovedaťOdstrániť
  5. krásne nechtíky... v detstve som obľubovala Krtka ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. si tak strašne šikovná! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no ja uz ani neviem co Ti napisat Veru.. toto je uplne skvele prevedenie! tleiskam a zavidi sikovne prstiky autorky! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, Babsík môj! Ale tie moje prsty nie sú až také šikovné - štrikovať ich neviem ani za svet naučiť! :-)

      Odstrániť
  8. Sú veľmi chutné tie kresbičky :) Ja som milovala zbierky rozprávok, slovenských ale aj rôzne iné a mám doma veľkú zbierku rozprávok Hansa Ch. Andersena. Jeho príbehy sú občas aj smutné ale vždy s krásnym poučením a atmosférou. Napr. Snehová kráľovná, Divé labute, Malá morská víla, Princezná na hrášku, Slávik a veľa ďalších :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andersen je super, tiež som veľa jeho rozprávok čítala. A istú dobu som hltala aj toho nášho - Dobšinského. Aj keď ten nemá tie rozprávky také láskavé, je v nich kopec pravdy.

      Odstrániť
  9. Anonymný16.3.13

    Ηi thегe! ӏ ѕimply wish to give you a
    huge thumbs up fοr уouг great іnfοrmatіοn you've got here on this post. I'll be coming back to yοur web sіte for moге soon.


    Here іs my ωeblog; houston garden centers main office

    OdpovedaťOdstrániť