nedeľa 5. októbra 2014

Aplikácia a odstránenie gél laku - všetky moje skúsenosti

Dnes sa pripravte na "trošku" dlhšiu recenziu veľa diskutovanej metódy lakovania za použitia gél lakov.
Ja som sa k tomuto dostala na jar tohto roka, chvíľku pred tým ako vypukol boom so Salon Gel Polish od Sally Hansen. Osobne klasické gélové nechty nemám rada, nepáčia sa mi a hlavne som presvedčená, že toto remeslo patrí do rúk výhradne vyškoleným odborníčkam. (Sama som gélovky pár krát mala a viem ako vlastné nechty vyzerajú po odbornom odstránení, takže si radšej ani nechcem predstavovať ako vyzerajú po zásahu laika).


Táto nová zjednodušená metóda, bez nutnosti modelácie gélom ma sprvu tiež nezaujala. Svoje nechty mám celkom pekné, nalakované ešte krajšie :-) a s výdržou lakov si hlavu nelámem. Mám rada zmenu a na každé lakovanie, či nail art sa teším ako na príjemne strávený čas pri mojom hobby.
Takže mať jednu farbu na rukách dva týždne? Ďakujem, neprosím.
No iné to mám s pedikúrou. Už dlhšie ma trápilo, že lak mi na nohách nevydrží skoro nič. Vyskúšala som snáď už všetky možné postupy lakovania - s podlakom aj bez neho, s nadlakom aj bez neho, nechty zmatniť aj vyleštiť, laky rýchloschnúce aj tie pri ktorých strávite mládí, trblietavé aj krémové, jednu vrstvu aj tri...
Proste nič mi lak na nechtoch neudržalo dlhšie ako pár hodín a celý farebný nános sa mi po chvíli zlúpol v jednom kuse ako nálepka z každého nechtu. Bolo to hrozne otravné, stále prelakovávať a blížilo sa leto a čas sandáliek a bosých nôh... Gél laky sa mi videli ako moja posledná záchrana a vlastne ňou aj boli.

No nemám to s nimi rozhodne také názorovo jednoznačné ako by sa mohlo teraz na začiatku zdať. Majú síce veľa výhod a na nohách som ich skutočne celé leto mala, no tiež sa nájde aj pár závažných nevýhod, ktoré určite nie je dobré ignorovať.
O tom si však povieme na konci článku, zhrnieme si to pekne v bodoch a nebudem to tu hneď na úvod komplikovať :-)


Pomôcky na aplikáciu gél laku:


Ja som si vybrala a kúpila takmer všetky inštrumenty na nanášanie gél laku v obchode nechtovyshop.sk z jeho privátnej značky Inginails Professional. Je to taká stredná cesta - aj kvalitou aj cenou. Nechcela som priveľa investovať do niečoho, o čom som nebola od začiatku presvedčená, že mi to bude vyhovovať a hlavne bude aj na mojich pazúrikoch držať. Po pár mesiacoch používania konštatujem, že som si vybrala dobre a na moje domáce použitie to bohato stačilo.

 
  1. UV lampa 9W (12,90€) - dlho som riešila, či mi bude táto malá lampa s jednou 9W žiarivkou stačiť. Či gél lak v nej dostatočne vytvrdne a nebude to trvať nekonečne dlho. Prečítala som diskusie na túto tému a kontaktovala aj tri kamarátky o radu. Nakoniec som sa odhodlala a objednala si ju hlavne kvôli priaznivej cene. No a plne mi vyhovuje, vrstva gél laku v nej vytvrdne za cca 2,5 minúty a zmestia sa mi do nej v pohode štyri prsty jednej ruky a aj noha. Ale nedávam ich tam naraz :-D
  2. biely blok - je to jemnučký pilník, ktorý sa používa na zmatnenie nechtovej platničky, aby gél lak lepšie priľnul k prirodzenému nechtu. Môžete použiť buď takýto samostatný, alebo býva súčasťou leštičiek na nechty (zvyčajne tou najdrsnejšou).
  3. štetček na odstránenie prachu.
  4. primer ULTRABOND (3,30€) - je prvý prípravok, ktorý na necht nanášame a jeho úlohou je dehydrovať, odmastiť a chrániť prirodzené nechty pred plesňami. Tiež zvyšuje priľnavosť gél laku a jeho trvácnosť.
  5. base/top UV gél lak (7,90€) - priehľadný podkladový a vrchný gél lak, necháva sa vytvrdnúť v lampe.
  6. farebný UV gél lak (7,90€) - nanáša sa podľa stupňa krytia v jednej alebo v dvoch vrstvách, necháva sa vytvrdnúť lampe.
  7. pomarančové drievko - používa sa pri príprave nechtu na aplikáciu gél laku na zatlačenie kožičky a pri samotnej aplikácii na odstraňovanie gél laku z pokožky okolo nechtu.
  8. vatové tampóny alebo buničinu - na odstraňovanie výpotku pomocou cleaneru.
  9. gel cleaner (1,59€) - je čistič gélu, ktorý sa pri gél lak metóde používa na odstránenie lepkavého výpotku, ktorý vzniká v UV lampe.

Postup aplikácie gél laku:


  • Najprv nechty upravíme - skrátime,  vytvarujeme, zatlačíme kožičku. Bielym blokom zmatníme celý povrch nechtu až k okrajom. Zbytočne to nepreháňajte, aby ste si nechty moc neobrúsili a tým neoslabili. Potom poriadne odstránime štetcom prach.
  • Nanesieme v jednej tenšej vrstve primer a necháme voľne uschnúť asi jednu minútu. Nedávame do lampy.
  • V tenkej vrstve nanesieme base/top gél lak. Dajte si záležať, aby ste lakovali, čo najtesnejšie ku kožičke. No pozor, aby vám gél lak nezatiekol až ku nej - po vytvrdnutí by sa z tých miest začal najskôr odlupovať. Lakujeme aj hranu voľného okraja nechtu - špičku. Ak sa nám podarí niekde pretiahnuť až na pokožku, gél lak odstránime pomocou pomarančového drievka.
  • Dáme vytvrdiť do UV lampy na 2-3 minúty (presný čas závisí od lampy aj gél laku).


  • Nanesieme prvú vrstvu farebného gél laku, dávame si tiež pozor na presné lakovanie a prípadné chybičky odstránime pomarančovým drievkom ešte pred vložením do UV lampy.
  • Necháme opäť vytvrdiť.
  • Ak je pre lepšie krytie gél laku potrebná ďalšia vrstva, nanesieme ju a necháme vytvrdiť tak, ako pri tej predchádzajúcej.
  • Nezabudneme nalakovať aj špičky nechtov - pri polymerizácii v lampe sa gél lak zmršťuje a pri tomto procese by sa mohla farba z končekov posunúť.


  •  Ako poslednú vrstvu nanášame base/top gél lak. Slúži na zafixovanie farby a krásny konečný lesk.
  • Necháme vytvrdiť v UV lampe tri minúty.
  • Nakoniec na vatový tampónik alebo kúsok buničiny napustíme cleanerom a lepkavý výpotok z povrchu nechtu dôkladne zotrieme.
  • Hotovo! :-)

Mne najviac vyhovuje na rukách urobiť celý postup najprv na štyri nechty na jednej ruke, potom na druhej a ako posledné robím oba palce. Tie robím spolu aj preto, že do lampy sa mi úplne celá ruka nevojde, ale hlavne preto, že sú v inej polohe oproti ostatným prstom a gél lak by mohol z nich pri tvrdnutí stekať. Pri nohách je to jednoduchšie - najprv jednu, potom druhú :-)
Celá procedúra od začiatku až po koniec mi trvala 45 minút až hodinu. No pri prvej aplikácii to bolo podstatne dlhšie, asi hodinu a pol.
Výdrž v bezchybnom stave je u mňa tak 8-10 dní, potom už manikúra stráca lesk, objavia sa jemné škrabance alebo gél lak popraská. Je to vidieť iba pri bližšom skúmaní a tak ju skutočne odstraňujem až po dvoch týždňoch - keď sa mi niekde kúsok odlúpne, alebo sú odrasty už veľmi veľké.


Pomôcky na odstránenie gél laku: 



  1. acrylic remover (5,40€) - je tekutý odstraňovač, ktorý slúži na odstránenie gél laku, akrylu, lepidla... Jeho základnou zložkou je kozmetický acetón.
  2. pilník - najlepšie drsnejší
  3. vatové tampóny
  4. alobal
  5. pomarančové drievko
+ pilníček na baterky - na odstránenie posledných odolných kúskov gél laku, no neskúseným neodporúčam používať.

Postup odstraňovania gél laku:



  • Prvým krokom pri odstraňovaní gél laku je narušenie jeho vrchnej vrstvy. Používa sa na to drsnejší pilník a je treba si dať záležať, aby ste jemne obrúsili celú plochu všetkých nechtov. Čím dôkladnejšie túto procedúru urobíte, tým menej budete potom musieť brúsiť vlastný necht.
  • Teraz postupujeme ako pri klasickej alobalovej metóde - vatový tampónik navlhčíme odstraňovačom gél laku, priložíme na necht a obalíme do alobalu.
  • Počkáme tak desať minút, aby pôsobením tepla a acetónu, zmäkol gél lak a odstránime alobal aj s tampónikom. Nenechávame zbytočne dlho, acetón nechty vysušuje.
  • Niektoré menšie, či väčšie kúsky gél laku odpadnú aj samé. Ostatné odstránime/zoškrabneme pomocou pomarančového drievka, prípadne obrúsime pilníčkom. Pri tomto kroku postupujte zvlášť opatrne, aby ste si nepoškodili a zbytočným pilníkovaním neoslabili nechty.


Práve toto je z môjho pohľadu najväčší kameň úrazu celej metódy. Ak si pamätáte, hneď v úvode sme v prvom bode zmatnili, obrúsili, narušili vrchnú vrstvu nechtu, potom sme na takto "otvorený" necht naniesli chemikálie v podobe primera a samotného gél laku. No a teraz v poslednom kroku do nechtu oslabeného acetónom rýpeme drievkom a pilníčkom. Nie som odborník, snáď len trochu skúsenejší amatér, no je mi jasné, že pre nechty to musí byť traumatizujúci zážitok.

Môj necht - ukazovák a dnešný figurant, na ktorý som aplikovala a vzápätí aj odstránila gél lak dopadol takto. Vysušené okolie nechtu, šupinky na pokožke, vysušený necht - matný a bez lesku, poškrábaný drievkom alebo pilníčkom. Náchylnejší na zlomenie alebo štiepenie.
Na druhej strane necht nezasiahnutý gél lakom, nie úplne dokonalý, ale v podstatne lepšej kondícii - prirodzene lesklý a krajší na prvý pohľad.
A verte mi, po dvoch týždňoch nosenia vyzerajú nechty po tejto procedúre ešte horšie.


Samotná aplikácia gél laku nie je vo svojej podstate taká komplikovaná ani extrémne škodlivá. Nevidím v nej nejaký závažný problém aj keď má určité svoje zákonitosti a veci, na ktoré si treba dať pozor. No pri troche snahy, cviku a vopred naštudovaného postupu sa dá zvládnuť aj amatérovi v domácich podmienkach. Ale ako ste si všimli, zásadné je práve to odstraňovanie - nesie so sebou riziká, ktoré sa mi nedajú prehliadnuť.

Ja som na sebe gél laky otestovala celkom obsiahle - nosila som ich aplikované presne podľa tohto postupu na rukách niekoľko týždňov. Boli to tri odtiene za sebou.
Nosila som aj samotný base/top gél lak v dvoch vrstvách a naň som si lakovala klasické laky. Najprv som bola z tejto možnosti nadšená, lebo nechty sa spevnili a dokázali vyrásť dlhšie. No boli pekné naozaj len počas toho ako som ich mala "posilnené" gél lakom. Jeho nosenie totiž nelieči lámanie ani štiepenie prirodzeného nechtu a odstraňovanie zväčša tieto problémy ešte zhorší.
Preto gél laky už na rukách nenosím. Netvrdím, že niekedy na dovolenku sa na túto procedúru neodhodlám, no určite to bude jednorázová záležitosť.
Ak sa pýtate, či mi gél lak vyriešil moje problémy s výdržou laku na nohách, tak áno. Čiastočne. Pretože samozrejme poškodzujú nechty na nohách rovnako ako tie na rukách. No mám pocit, že moje drápky na dolných končatinách sú trochu odolnejšie a rýchlejšie rastú - takže sa mi rýchlejšie stihnú zregenerovať. Nosila som teda gél laky na nohách celé leto a vyhovovalo mi to. Ale len tam. A teraz som dala nohám oddych a do ďalšieho leta moju sadu na gél laky nevytiahnem.

Výhody metódy gél lak:
  • dlhšia výdrž v porovnaní s klasickým lakom (až dva týždne)
  • krajší a intenzívnejší lesk
  • oproti modeláži gélových nechtov sú dostupnejšie aj lacnejšie
  • nechty vyzerajú prirodzene
  • jednoduchá aplikácia
  • počas nosenia sú nechty pevnejšie
Nevýhody metódy gél lak:
  • vyššia prvotná investícia
  • nutnosť použitia lampy
  • dlhšia doba aplikácie ako klasické lakovanie
  • nemožnosť použiť výživu alebo spevňujúci podlak
  • nešetrné odstraňovanie - použitie chemikálií, hrozí mechanické poškodenie
  • stereotyp v podobe jednej farby


Nebudem nikomu kázať, čo má robiť a čo nie, ani nikoho odhovárať, alebo naopak navádzať na kúpu podobného setu. Viem, že o tejto téme sa toho popísalo už veľa a keďže som to sama vyskúšala, mám potrebu vám podať moje skúsenosti. Snažím sa o čo najobjektívnejšie zhodnotenie môjho zážitku s gél lakmi, no názor si utvorte sami.
A ja budem rada, keď sa oň so mnou podelíte :-)




18 komentárov:

  1. Toto je najlepšia recenzia na tento aktuálny módny (s)hit, akú som čítala. Ja som kedysi chvíľu nosila umeláče, našťastie ma to prešlo, dobre si pamätám aj to, čo mi to s nechtami narobilo. Nebolo mi ich treba, bolo to proste s babského rozmaru. Nie, na toto tu by ma nenahovoril nikto, aj keď je to možno menšie zlo. Vždy sa za tým nájde nejaká výhovorka, prečo baby volia takéto možnosti a aj si jednu spomenula v texte - že je to riešenie problému. Nie, nie je a to som vtĺkala do hlavy aj sestre. Ja vždy hovorím, keď to nejde, tak sa s tým treba zmieriť a radšej krátke a pekne upravené, ako umelé (v mnohých prípadoch) zle spravené a miestami nevkusné (hlavne na 40+). Nuž, každý ale koná ako uzná za vhodné, je to len môj názor po skúsenosti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Och, tak to ďakujem za pochvalu! Umelé som kedysi pradávno nosila aj ja, no mala som ich asi len 2x a tak som si neodniesla nejaké hrozivé následky. A nebyť tých mojich čudných nechtoch na nohách, tak toto by som asi ani nevyskúšala. A presne ako píšeš, vždy sú krajšie pekne upravené vlastné nechty ako umelé. A nemusia byť ani dlhé a ani ozdobené, veď mnoho lakov dokonca ukáže krajšie na krátkych :-)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia, Veve, určite pre mnohé nápomocná a poučná. Klobúk dole za prípravu a realizáciu celého článku a fotografií.
    Môj vzťah k umelým nechtom je a vždy bol negatívny. Vážne sa mi to nikdy nepáčilo. Avšak trend gél-lakov ma začal trocha nahlodávať, predovšetkým pre ten dokonalý výsledný efekt. Prečo som to však zatiaľ neskúsila je jasné, dva týždne s jedným lakom by som nezvládla, lakovať musím aspoň dvakrát do týždňa, pretože ma to bavííí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, dalo to celkom zabrať :-) ale sama som nakoniec rada, že túto recenziu na blogu mám.
      Je pravda, že gél laky sú fakt krásne na efekt, lesklé, pevné ale po skúsenostiach ma hlavne to odstraňovanie odrádza. A s lakovaním to máme rovnako - ja sa vždy teším, keď mám voľný večer a môžem vybrať nejaký nový lak :-)

      Odstrániť
  3. Keď vidím porovnanie tých dvoch nechtov, tak mi je z toho až nepríjemne, hlavne keď si predstavím, že to niekto máva na nechtoch pravidelne, to si už fakt neviem predstaviť ako strašne musia tie chúďatká nechtíky vyzerať. Ale veď nech si na nechtoch nosí kto chce, čo chce, je to ich vec, no mňa skôr zarážajú vyhlásenia tých firiem, ako to spevňuje nechty a aké je to super. Mám pocit, že chcú ľudí presvedčiť, že ono je to vlastne nakoniec aj zdravé.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak v záujme vedy som sa obetovala ja, lebo to je na celých gél lakoch najdôležitejšie - ako vyzerajú po odstránení. Lebo počas nosenia sú krásne, fakt ako z reklamy, len z nej sa už žiaľ to ostatné nedozvieme. Ale som rada, že som si to vyskúšala, aspoň ma to už neláka.

      Odstrániť
  4. Na nehty u nohou je to fajn varianta na to léto. Přece jen mi připadají odolnější a hlavně jak mě baví lakování, tak na nohou vůbec. :D Naštěstí nemám takový problém s výdrží jako ty. Ale jinak se ztotožňuji s názory, co tu padly. Článek byl moc pěkně zpracovaný a určitě to dalo zabrat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, na nohách je to otrava. A teraz si predstav, že to absolvuješ a po pár hodinách zistíš, že sa lak už začal lúpať... Nemala som asi už inú možnosť, než skúsiť toto, takže na leto to beriem ako nutné zlo a určite si ich gél lakové nechty budem na nohách robiť, no na ruky mi už nesmú! :-)

      Odstrániť
  5. Já jsme gel lak minulý týden zkusila a to proto, že mě mě nahlodaly holky právě díky Sally Hansen. Taky raději měním laky na nehty často, ale zrovna minulý týden mi na nich díky práci nic nedrželo, tak jsme zkusila gel lak od China Glaze. Po 4 dnech drží jako přibitý, ale z acetonu, kterým jsem nouzově odstraňovala lak a pilníku (220/220), kterým jsem zmatnila nehet, se mi udělaly šílené záděrky a nevím, co s tím. Ještě chci zkusit Shellac, ale myslím, že to nebude nic pro mě a velmi ráda se vrátím ke svým 300 lakům :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikdy som neskúsila inú značku ako toto, ale myslím si, že nejaké zásadné rozdiely v nich nebudú. Kým sa to nebude dať odstraňovať inak ako acetónom a pilníkom, budú škodiť nechtom tak či tak.
      A nechať ladom takú krásnu zbierku by bol dokonca hriech! :-)

      Odstrániť
  6. Anonymný6.10.14

    Ahoj :) Ja mam gel lak od značky Essence kde daš iba primer potom prvu gelovu vrstu a nasledne si nechty nalakuješ obyčajnym lakom(možeš urobiť aj nail art).Potom ho nechaš poriadne uschnuť a daš druhu gelovu vrstvu ;) Ja si myslim že je to omnoho lacnejšie pretože obyčajne laky maš aj doma a su aj omnoho lacnejšie :) A gel lak davaš dole takym sspôsobom že ho iba ošupeš ako obyčajny lak :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, o tomto som už počula, no ja som pôvodne hľadala niečo ozaj účinné na nechty na nohách. Gél laky sa mi najviac pozdávali, že by mohli skutočne niečo vydržať. A aj vydržali, takže v podstate ok.
      Ďalšie podobné už skúšať asi nebudem, aj keď odstraňovanie zlupovaním je možno trochu šetrnejšie ako acetón... Ale asi to so sebou aj tak berie nejakú tenučkú vrstvu z nechtu, nie?

      Odstrániť
  7. Zvažovala som túto alternatívu, ale nie pre seba, skôr pre maminu. Tej by aj vyhovovalo mať lak na nechtoch dlhšie. No nakoniec zhodnotila, že také drahé predsa nepotrebuje (veď ja jej nechty urobím :D, ale nie, veď ja rada...). Teraz som rada, že vidím, čo to s nechtami robí a to by som mamenke neurobila...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To už ja na uvážení každého, či pohodlie v podobe jednej farby a poničené nechty, alebo častejšie lakovanie :-) Ale myslím, že ten, kto si o tom viac zistí, má rozhodovanie jasné :-)
      A pozdravuj maminu, som rada, že sa na to nedala :-)

      Odstrániť
  8. ... Ja osobne som bola najskor nadsena ked prisli gel laky, reku konecne nieco, co vydrzi dlhsie a bude to aj pevne, takze som po tom poskulovala. No ked som videla ako sa nechty nicia pri odstranovani gel laku, brr... Asi 3 roky som chodila na gelove nechty, no potom som si ich zacala robit sama. Vylucila som aj tipy a teda aj lepidlo, coy bola katastrofa pri odstranovani. Zacala som miesto toho pouzivat tie extension foil (asi poznate) a musim uznat, ze tipy uz nikdy viac. Som bohuzial z tych, ktore maju fakt ze otrasnu kvalitu nechtv (aj pred tym, nez som zacala s gelovymi nechtami) a aj som nadmieru nespokojna s tvarom a velkostou (resp. "malostou" :)) ) svojich nechtovych lozok. Samotna dorabka u mna spociva v tom, ze zbrusim len gel a na necht sa dostanem iba ak s blokom. Cize si myslim, ze svoje nechty ani zdaleka neznicim tak velmi ako sa nicia pri odstranovani gel laku a rypanim pomarancovym drievkom... Viem, ze gel je chemia na nechty, nie je to zdrave atd, ale ono ani lak na nechty nie je nic prirdne, ze jo. A nakolko aj ja si lubim menit farby na nechtoch casto, tak si robim len ciste cire "gelovky" a s lakmi carujem az potom, cize hocikedy mozem odlakovat a nalakovat znova a nemusim zbrusovat gel :) Plus, ak sa mi paci nejaka mani veeelmi, tak vyhoda geloviek je ta, ze laky sa z nich zacnu olupovat az po 2 tyzdnoch, pripadne viac. Ale malokedy vydrzim mat jeden dizajn tak dlho :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, ja nechcem nikomu hovoriť do duše. Chápem, že niekto má dôvody nosiť umelé nechty (tak ako aj ja mám dôvody nosiť gél laky na nohách) a keď sa inak nedá, ok. Mňa na tomto celom gél lakovom ošiali hlavne irituje to, že je to predstavované ako neškodné a hlavne určené pre širokú verejnosť. A ja si viem predstaviť, že by si týmto nejaká 15 ročná žabka mohla celkom ľahko a úplne zbytočne poničiť nechty. Podľa mňa je to stále vec, čo patrí do salónov, skúseným manikérkam.
      Ale som rada, že aj keď máš gél na nechtoch, tak premýšľaš nad tým, ako to urobiť čo najneškodnejšie. Tak by to malo byť :-)

      Odstrániť
  9. Anonymný31.7.15

    Nádherná recenzia :-)

    OdpovedaťOdstrániť